Ruim 75.000 m² restpartijen vloer- en wandtegels met kortingen tot 80%

Wat is een gerectificeerde tegel?

Keramische tegels zijn onder te verdelen in gerectificeerd en niet-gerectificeerd, maar wat betekent het als een tegel gerectificeerd is?

Het woord gerectificeerd vindt zijn oorsprong uit de Italiaanse woorden rettifica of rettificato. De afkorting van ‘gerectificeerd’ die leesbaar is op de doos is daarom meestal ‘rett.’.

Binnen de tegelbranche wordt de term gebruikt om aan te duiden of de tegels gezaagd of ongezaagd zijn. Gerectificeerde tegels hebben strakke, op maat gezaagde hoeken en kanten. Na het bakproces wordt de tegel namelijk nog eens verzaagd. Hierdoor zijn de tegels maatvast. Je kunt de tegels daarom met een minimale voeg plaatsen, wat zorgt voor een strak eindresultaat.

Een voorwaarde voor het strak verwerken van gerectificeerde tegels is echter wel dat de vloer of wand waar de tegel op geplaatst gaat worden helemaal vlak moet zijn. Elke oneffenheid van de vloer of wand zie je hier namelijk snel op terug. Als deze niet helemaal vlak is, zul je de randen en hoeken van de tegel ook sneller voelen. Waarschijnlijk zal de tegel ook met meer vakmanschap en tijd gelegd moeten worden, omdat er meer aandacht voor het leggen nodig is. Hierdoor kan het zijn dat de tegels in arbeid soms duurder zijn.

Niet-gerectificeerde tegels

De niet-gerectificeerde tegels (ook wel: ongerectificeerde tegels genoemd) lopen aan de kanten een klein beetje rond / schuin af. Dit komt omdat de randen na het bakproces niet meer worden gezaagd. Je weet dus nooit helemaal hoe dit uitpakt als de tegel de oven uit is. Tegels zijn dan minder strak tegen elkaar te verwerken, waardoor er een bredere voeg ontstaat. Dit gaat vaak om enkele millimeters, afhankelijk van de tegel. We adviseren niet-gerectificeerde tegels bij wanden of vloeren die niet helemaal recht lopen.

 

Wat adviseren wij u?

Als we bovenstaande kort samenvatten tot een advies: gerectificeerd betekent eigenlijk ‘op maat gezaagd na het bakproces’. Wilt u een strakke vloer of wand met een minimale voeg? Dan is een gerectificeerde tegel iets voor u! Gerectificeerd is niet altijd mooier of beter. Is de vloer of wand in je huis niet helemaal egaal of houd u juist van een robuuste uitstraling? Kies dan voor een niet-gerectificeerde tegel.